donderdag 26 november 2009

Thermische Trek Van Gashaarden

Ook bij een gashaard is het van belang dat de thermische trek het benodigde werk kan doen. De hete lucht welke van de gashaard komt zal dan ook met een thermische trek op een veilige manier door de schoorsteen moeten kunnen afvloeien.

Door de hete rookgassen van de haard en de daarmee gepaarde thermische trek zal een goede isolatie van het rookkanaal brandgevaar moeten voorkomen. Voor het realiseren van een zo heet mogelijke afvoer van de rookgassen is het zaak dat de thermische trek zo heet mogelijk blijft tot aan de uitmonding van het kanaal.

De isolatie zal de binnenwand van het rookkanaal snel moeten opwarmen en dienen te zorgen dat dit warm blijft om thermische trek mogelijk te maken en te houden. Er zal alles aan gedaan dienen te worden dat de thermische trek niet gaat wegvallen bij een minder felle branding van een haard.

Omdat er verschillende systemen zijn voor het opbouwen van een rookkanaal is het van belang om rekening te houden met de thermische trek. Ook bij het wedergebruik van oude rookkanalen zal naar de thermische trek gekeken dienen te worden. Indien er lekkages zijn of onvoldoende isolatie dan kan door de niet juiste thermische trek brand in de schoorsteen uit gaan breken.

Laat een rookkanaal altijd onderzoeken naar de juiste trek en bespaar niet op te nemen maatregelen voor de veiligheid. Lekkages kunnen voor komen door slijtage, bochten, beschadigingen en gewijzigde constructies die dan de benodigde thermische trek verstoren.

Ongeacht of er een enkele of een dubbele wand voor het schoorsteenkanaal zal worden toegepast zal de trek altijd goed moeten zijn. Daarnaast zul je afhankelijk van de benodigde capaciteit een juiste diameter van het kanaal moeten toepassen om een juiste thermische trek te realiseren voor je open haard. Ongeacht van de toegepaste materialen zal het regelmatig en deskundige schoorsteen vegen de thermische trek niet schaden en de veiligheid bevorderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten