woensdag 18 november 2009

Opstelling rookkanaal van een open haard

Om je open haard goed te laten branden is de opstelling en de kwaliteit van het rookkanaal een belang van de eerste orde! Indien een nieuwe open haard aangeschaft gaat worden zal door een specialist gekeken moeten worden naar de opstelling van het rookkanaal.

Indien er geen rookkanaal aanwezig is dan zul je daar bij de opstelling van een open haard rekening mee dienen te houden. Bij het aanleggen van een rookkanaal voor een open haard zul je bij de opstelling daarvan rekening moeten houden met de brandveiligheid en je gezondheid.

Het rookkanaal van je open haard dient dan een zodanige opstelling te hebben dat een eventuele schoorsteenbrand zich zal beperken tot het rookkanaal. Naast de opstelling is ook de constructie van het rookkanaal van belang voor een goede verbranding van een open haard.

Bij nieuwbouw kiest men dan ook vaak voor een inbouw open haard en zal het rookkanaal volgens voorschriften worden opgetrokken en geïsoleerd. Bij een open haard in een nieuwbouw zal men van diverse vuurvaste materialen gebruik maken met een opstelling die past bij het type rookkanaal.

Door het gebruik van vuurvaste materialen in de mantels van een open haard kun je een perfecte opstelling creëren voor de plaatsing van het rookkanaal. Met het verwerken van verschillende soorten natuursteen maak je van een openhaard een mooi onderdeel van je interieur dat naast de warmte afgifte ook een lust voor het oog kan zijn.

Omdat de roosters waarop bij een open haard gestookt word voorkomen dat de houtblokken in het vuur vallen zul je met een goede opstelling dienen te voorkomen dat dit wel in het rookkanaal gaat komen. Wel kun je bij het toepassen van gietijzer bevorderen dat je open haard een betere warmte zal afgeven en je flexibel bent is de opstelling van het rookkanaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten