zaterdag 28 november 2009

Natuurstenen Inbouw Haard

Als er 1 ding voortdurend terugkomt op foto’s die gezelligheid moeten uitstralen is het wel de open haard. Het zijn dan over het algemeen niet de strakke designhaarden die de toon voeren, maar haarden die gebruik maken van natuurlijke materialen. Ook in monumentale panden kan een natuurstenen inbouw haard een magnifiek resultaat geven.

Er zijn een aantal soorten natuurstenen inbouw haarden op de markt verkrijgbaar. Een andere route die je kunt nemen is een bedrijf contacteren dat werkt met natuursteen. Het klinkt misschien wat luguber, maar veel bedrijven die natuurstenen grafstenen maken kunnen je ook met andere klussen helpen. Een natuurstenen aanrechtblad of een inbouw haard is voor hun gewoon een kwestie van een andere tekening.

Een haard dealer kan je er meer over vertellen, maar een van de dingen die je in de gaten moet houden is de rookkanaal opstelling van je nieuwe haard. Het is niet goedkoop om een natuurstenen haard te laten (in)bouwen, dus daarom is het zaak er wel een vakman bij te vragen. Je rookkanaal moet perfect aansluiten op de opstelling van de haard en de plaatsing van het rooster. Doe je dat niet dan loop je een flink risico op schoorsteenbranden. Het kan ook zijn dat je dan een hoop rendement verliest.

Met een inbouw haard leeft dat laatste probleem echter iets minder. Kies je voor een natuurstenen inbouw gashaard, ook een mogelijkheid, dan is het rendement vrijwel altijd bijzonder hoog. Omdat het een gesloten circuit betreft gaat er minder warmte verloren en is het een bijzonder efficiënt proces. Hoe ‘opener’ de haard of gashaard is, hoe meer warmte verloren gaat en hoe hoger je stookkosten dan ook zullen zijn. Vraag aan de dealer of aan een vakman om hier goed op te letten, want het is niet de bedoeling dat je jezelf arm stookt aan je haard!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten