vrijdag 1 januari 2010

Open Haard Constructie

Ten gunste van de brandveiligheid in een woning is bij de aanleg van een open haard de constructie van levensbelang. Afhankelijk van de te gebruiken brandstof zijn noodzakelijke verschillen in de toe te passen materialen. Een open haard is in vele interieurs toe te passen indien de constructie maar deugdelijk is.

Meerdere brandweercorpsen geven advies over het wel en wee van open haarden, adviezen die zo belangrijk zijn dat hier niet omheen gegaan mag worden. In veel gevallen zullen deze advieskosten gratis zijn of wel meevallen.

De constructie van een rookkanaal voor een open haard dient doelmatig te zijn samengesteld met bevestiging aan de hoofddraagconstructie van een gebouw. De te bouwen schoorsteen zal ongeveer een halve meter boven de nok van het dak moeten uitkomen en bij voorkeur hierin of hierbij zijn gelegen.

Omdat er veel andere factoren meespelen en ook een trekkap geplaatst dient te worden die geschikt is voor een met hout gestookte open haard constructie, zal altijd een deskundige geraadpleegd dienen te worden.

Het inregenen, zal met toepassing van de juiste materialen, voorkomen dienen te worden. Bij toegepaste brandgevaarlijke materialen bij de uitmonding van het rookkanaal mag plaatsing van een vonkenvanger niet worden overgeslagen.

Let op dat bij een open haard de constructie niet mag worden aangesloten op een gecombineerd rookkanaal. Zorg voor degelijk en minimaal half steens metselwerk in het rookkanaal en let op de juiste materialen bij de dakdoorvoering.

Bij het toepassen van een elektrische open haard is een minder zware constructie nodig. Het bouwen van een schouw voor een open haard kan vaak met een eenvoudige constructie maar wel met de juiste brandwerende materialen. Een schouw voor een open haard kan aangepast worden aan de stijl van het interieur van een woning. Er zijn veel schouwen te koop voor een open haard die geen eigen constructie nodig hebben en gemakkelijk geplaatst kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten